h

SP blij met standpunt gemeente over Helihaven Hitland

26 juni 2011

SP blij met standpunt gemeente over Helihaven Hitland

De SP in Zuidplas is blij met het standpunt dat een helihaven niet thuisdoortop Hitland. Dit bleek uit de antwoorden die de SP had gekregen op een nieuwe serie van schriftelijke vragen over dit onderwerp. Nadat eerder leek of de helihaven ontmanteld werd trof men eind april ineens weer een complete helihaven aan in een natuurgebied, op 700 meter van een stiltegebied. De SP had wederom vragen gesteld en door de complete en uitvoerige beantwoording weet de SP nu de uitkomst en het hele proces voorafgaand.
Helihaven Hitland

Wel blijkt dat de gemeente in 2008 de plank heeft misgeslagen en hierdoor een verkapte geen bezwaar heeft uitgedeeld. Hierdoor is een vergunning uitgegeven en is het bezwaar van de toenmalige gemeente Zuidplas ongegrond verklaard. Wel heeft de gemeente toen duidelijk gemaakt dat men geen vliegbewegingen wilden hebben en ze niet van plan is het bestemmingsplan aan te passen. Dat is nu nog steeds het geval. Omdat dit soort vergunningen niet meer door het rijk maar de Provincie wordt uitgeven is er voorlopig geen nieuwe vergunning afgegeven. Dit wordt de aankomende tijd verder bekeken maar gelet op de nieuwe voorschriften zal een nieuwe vergunning niet afgegeven gaan worden. De SP is blij met deze gang van zaken maar blijf kritisch volgen hoe dit verder gaat lopen.

Ook zal de gemeente bij gebruik van de luchthaven direct optreden met een boete van 3000 euro. De gemeente zal ook streng toezien en deze handhaving uitvoeren. Dat de gemeente nog niet ter plaatse was geweest om de situatie te schouwen bleek wel uit de opmerking dat er op enkele honderden meters woningen bevonden aan de Groenendijk en ook aan de overkant van de Hollandsche IJssel in Ouderkerk. Echter staat er op minder dan 100 meter van de Helihaven al een aantal bewoonde chalets.

U bent hier