h

Opinie: een te grote broek

20 mei 2025

Opinie: een te grote broek

Foto: Rodenburg

Een te grote broek

Kent u dat gevoel. Een te grote hap in je mond, moeite met kauwen en daarna het brok eten wat halverwege je slokdarm lijkt te blijven hangen. Dat geeft een benauwd gevoel. Dit gevoel moet ondertussen ook bij de wethouder ruimte in Zuidplas dagelijkse kost zijn. Het ontwikkelen van Cortelande, het 5e dorp, ligt als een steen op zijn maag. Steeds maar stijgende kosten, onbegrip bij eigen inwoners en boze mede-overheden maken het 5e dorp ondertussen onbetaalbaar en onuitvoerbaar.

Net toen hij dacht dat hij het als hapklaar brok door de strot van de gemeenteraad had gedrukt, gooide het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard roet in het eten. Volgens wethouder Schuurman was het allemaal in kannen en kruiken. Dit heeft hij de gemeenteraad ook voorgehouden bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Het Hoogheemraadschap was volgens Schuurman volledig meegenomen in het proces van 'het klimaat en toekomstbestendig maken' van het middengebied waar Cortelande gebouwd moet gaan worden.

Als SP Zuidplas hebben wij altijd vraagtekens gezet bij deze plannen. Trekt de gemeente Zuidplas met deze plannen niet een te grote broek aan? Vanaf december 2017 tot op de dag van vandaag zijn wij als SP Zuidplas tegen deze hele grote plannen. Op de bodem van het IJsselmeer na, is de Zuidplaspolder de slechts mogelijke bouwgrond van Nederland, is altijd al gezegd. Toch, onder druk van het woningtekort, werden de plannen doorgedrukt. De SP Zuidplas is altijd voor bouwen aan de randen van dorpen geweest en ook de ontstane ’inbrei'-locaties in de dorpen beter benutten heeft onze voorkeur. Deze zijn dicht bij de voorzieningen en vereisen kleinere aanpassingen aan de infrastructuur. Groei van de dorpen maakt deze dorpen juist levensvatbaarder.  Meer inwoners in de dorpen betekent bijvoorbeeld meer bestaanszekerheid voor de detailhandel en meer kansen voor een beter openbaar vervoer. Ook de bestaande verenigingen kunnen profiteren van nieuwe aanwas.

Dit college heeft, met steun van de coalitie,VVD, CU/SGP, D66 en CDA, zijn zinnen gezet op de ontwikkeling van het Middengebied. Waar bijvoorbeeld D66 vindt dat dit het woningtekort gaat oplossen, zegt SP Zuidplas dat wij vanaf 2010 tot 2030 meer dan 4000 woningen in en aan de dorpen bouwen.Voor een kleine gemeente als Zuidplas is het bouwen van zoveel woningen in en aan de dorpen op zich al een mega prestatie. Dan volgt vaak het verwijt dat wij niet voor onze jongeren willen bouwen. Wat een krokodillentranen zijn dat, vooral vanuit D66 en ChristenUnie/SGP. We hebben altijd bouw aan de dorpen gesteund tenzij er echt sprake was van bijvoorbeeld niet luisteren naar inwoners. We streven naar een zelfde doel, maar met een ander middel/ op een andere manier!

Volgens de VVD gaan de 2400 geplande sociale huurwoningen ervoor zorgen dat de mensen met de smalle beurs een grotere kans hebben op een betaalbare woning. De grens van zo’n woning ligt, om nog huurtoeslag te krijgen, op €900. Deze grens was in 2020 nog €730. Hierdoor kan men de huurprijs van sociale huurwoningen flink opdrijven. Is dit nog sociaal te noemen? Wat een extra tegenvaller is, is dat de gemeente Zuidplas maar 600 van de 2400 te bouwen sociale huurwoningen voor eigen inwoners mag reserveren.  We bouwen dus 1800 sociale huurwoningen voor woningzoekende buiten Zuidplas. Logisch, want gemeenten als Waddinxveen en Gouda hanteren slechts 10% sociale bouw. Tel uit je winst! Bovendien verdwijnen in Rotterdam de sociale huurwoningen in meer dan een rap tempo.

Ook de koopwoningen gaan vaak naar inwoners van buiten Zuidplas. Kijk maar naar het Koningskwartier in Zevenhuizen, waar veel inwoners Rotterdam Nesselande zijn ontvlucht.

De CU/SGP hamert vooral op de financiële kant van het verhaal. “Wie gaat dit betalen wanneer we niets doen?” Zelfs een insprekende ambtenaar van het Hoogheemraadschap kreeg bij het inspreken een vraag over het geld, niet over het waterhuishoudkundige plan. Het leek wel een afleidingsmanoeuvre. Waarschijnlijk hoopt de CU/SGP op andere steun tijdens de zondvloed.

Dan de grondbank. Deze ondemocratische ’gemeenschappelijke' regeling van provincie Zuid-Holland, Rotterdam, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas heeft miljoenen geïnvesteerd in de aankoop van de gronden in het middengebied. Alles werd gekocht met geleend geld, enkel en alleen om speculanten te slim af te zijn. Dat gebeurde op een aanwijzing van toenmalig VVD-minister Dekker, die in de nota Ruimte in 2003 dacht dat in de Zuidplaspolder wel 30.000 woningen kon worden gebouwd.  Voor de SP Zuidplas is en blijft dit een gevalletje hoogmoedswaanzin. Toch kocht de Grondbank met geleend geld honderden hectares grond in het middengebied. De vraag rijst dan of je als overheden met geleend geld moet gaan speculeren. Eigenlijk gok je met geld van de inwoner. En juist die inwoner mag, wanneer het misgaat, het verlies gaan betalen.

Nu heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de gemeente Zuidplas beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State. Het Hoogheemraadschap is het niet eens met de plannen wat betreft waterhuishouding en ophogen van het middengebied. Dit is niet toekomstbestendig vindt het Hoogheemraadschap. Er zit een groot verschil in wat de wethouder als “afgesproken” met het Hoogheemraadschap aan ons, als gemeenteraad, heeft uitgelegd en wat het Hoogheemraadschap zelf als toekomstbestendig ziet. En laten we eerlijk zijn, het Hoogheemraadschap heeft met deze problematiek al te maken sinds hun oprichting in 1273. De plannen van de wethouder zijn financieel gedreven en bestaat uit oude technieken van een duur consultantbureau. Die van het Hoogheemraadschap zijn op veiligheid gebaseerd. Hier zit dus het probleem. Gaan we voor het geld of voor onze veiligheid? Ik denk dat de keuze niet moeilijk is; mocht dit onzalige plan toch doorgaan, kies dan voor investeren in veiligheid!

Als SP Zuidplas vinden wij veiligheid ten alle tijde voorop staan. Geen geld in de wereld kan het leed van onze inwoners verzachten wanneer het echt mis gaat. Hebben we dan niks geleerd van hoe het mis kan gaan met een 'Limburgse Bui', zoals in 2021 in Valkenburg?

Ja, de plannen en de bouw in het middengebied terugdraaien gaat ook geld kosten. SP Zuidplas vindt het niet meer dan terecht dat deze kosten verhaald moeten worden op het rijk. Die hebben immers in 2003, met een aanwijzing in de Nota Ruimte, besloten om in deze diepe, drassige polder te gaan bouwen. Dus Wethouder Schuurman, slik deze keutel in en hang de veel te grote broek die u heeft aangetrokken aan de wilgen. Er staan gelukkig nog steeds genoeg wilgen in het Middengebied.

 

Reactie toevoegen

U bent hier