h

Huurverhoging op 0 op woningsdag

27 april 2020

Huurverhoging op 0 op woningsdag

SP START ACTIE TEGEN HUURVERHOGING ‘0 is genoeg’ 

 

Vandaag viert Nederland geen koningsdag maar woningsdag. Maar Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft. Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur. En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. De SP roept daarom vandaag alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen, want 0 is genoeg! Iedereen kan deze oproep steunen op sp.nl/stopdehuurverhoging.

 

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De berichten stromen bij ons binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt me diep. Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen, huurder of niet, die deze mening deelt op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en huurbazen deze noodzakelijke eerste stap zetten.” In de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen. Voor de SP is huurbevriezing slechts een eerste stap. Veel meer is nodig om uit de wooncrisis te komen. 

 

 “Lokaal zien we de afgelopen jaren al veel huurders in de knel komen. Vooral van Vestia huurders horen wij vaak dat zij schandalige prijzen moeten betalen, belabberde service ontvangen en hun huizen vol zitten met schimmel, vocht, lekkages, kapotte verwarmingen en achterstallig onderhoud”, zegt ook Jan Baas, fractievoorzitter van de SP Zuidplas. Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar. Wij komen daarom met onze huurders in actie en willen Vestia en andere verhuurders oproepen de huurverhoging te stoppen. 

De onderstaand gerief sturen wij dan ook naar de verschillende woningcoöperaties:

 

 

27 april 2020

 

Onderwerp: 0% = genoeg. Stop de huurverhoging!

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Via deze brief wil de SP Zuidplas u dringend verzoeken om af te zien van de geplande huurverhoging. Vorig jaar had 50 procent van alle huurders moeite met het betalen van de huur. Door de recente gezondheids- en economische crisis krijgen veel van uw huurders te maken met een terugval in inkomsten. Het is daarom van groot belang dat huurders in deze onzekere tijden niet ook nog eens te maken krijgen met de door u aangekondigde lastenverzwaring.

 

Veel van uw huurders geven aan zich serieus zorgen te maken over de huurverhoging en die signalen bereiken de SP Zuidplas iedere dag in toenemende mate. U kunt een groot deel van deze zorgen wegnemen door te zeggen:” 0% is genoeg. Voor onze huurders geen huurverhoging dit jaar”.

 

Enkele van uw collega-corporaties hebben al aangegeven de huurverhoging uit te stellen. Onder andere HW wonen, Deltawonen en Vechtdal wonen hebben besloten om de huurverhoging in elk geval uit te stellen tot oktober. Woningstichting Den Helder en Helder Vastgoed stelt de huurverhoging uit tot 1 januari. Kennemer wonen heeft aangegeven met een lagere verhoging te komen dan ze van plan waren. Dit zijn volgens ons al enkele stappen in de goede richting, maar uiteraard nog maar een gedeelte van het gewenste resultaat. Wij hopen dat u zult besluiten om de huurverhogingen in zijn geheel van tafel te vegen dit jaar.

 

We zijn zeer benieuwd naar uw reactie en uiteraard gaan we graag met u in gesprek om onze ideeën verder toe te lichten.

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens SP afdeling Zuidplas
Jan Baas

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier