h

Zilver voor 25 jaar

13 januari 2020

Zilver voor 25 jaar

Foto: Andre Muller

Tijdens de Nieuwjaarsborrel van afgelopen vrijdag werd de zilveren tomaat uitgereikt aan Jan Baas. Hij is de eerste van Zuidplas die dit speldje heeft gekregen.

25 jaar geleden werd Jan lid van de partij. En ook meteen actief lid. Flyeren, poster plakken, meepraten, en uiteindelijk zelfs kartrekker voor het opzetten van een afdeling in eigen gemeente. In 2008 was de afdeling een feit, en in 2009 kwam er al een zetel in de gemeenteraad. Vanaf dat moment was Jan ook in de fractie actief, eerst als commissielid en later als raadslid en fractievoorzitter.

Jan, die niet van het plan rondom te tomaat op de hoogte was, werd eerst verrast met een filmpje, waarop allerlei foto's van de afgelopen 25 jaar werden vertoond. Ondersteund door een muziekje in een genre waar hij een hekel aan heeft en met een flinke knipoog naar de rivalen van zijn voetbalclub. Want naast socialist en kameraad kennen de meesten in de afdeling Jan ook persoonlijk, als vriendelijk en gezellig mens. Het gaat echt niet altijd alleen maar over politiek.

Om al onze actieve leden te bedanken voor hun inzet en samen het nieuwe jaar met frisse moed in te duiken werden er op de borrel nog wat woorden gesproken. Onderstaand de speech van Jan.

Het is geen makkelijke tijd geweest voor de SP. De verliezen bij 3 opeenvolgende verkiezingen, wisseling van fractievoorzitter in de 2e kamer  en de daarop volgende onrust binnen de partij hebben hun sporen nagelaten. Ontevredenheid over de te varen koers en verkiezingscampagnes die niet aanslaan bij de kiezers, nee zelfs averechts werken. Hier in Zuidplas was dit allemaal voelbaar. Mensen die uit ontevredenheid hun lidmaatschap opzegden. Gelukkig zijn we hier in Zuidplas weer op de weg terug. Langzaam kruipen we hier weer uit het dal. Mede te danken aan de groep actieve SP'ers  die onaflatend bezig is met problemen in de gemeente. Acties in de Valkendaal. De eerste stapjes met het oog op de schimmelproblematiek, kerstmarkten, aanpakken van de jacht op Hitland, posters plakken en flyeren tijdens verkiezingen, oudjaar vieren in Moerkapelle, ondersteuning bewoners bij de problematiek van Vestia.
Als raadsfractie vinden Serena en ik uit alle hoeken ondersteuning. Ik noem hierbij Rob, Peter, als fractieondersteuners, Lex en Joke als ervaringsdeskundige op velerlei gebied. Ik kan jullie daar eigenlijk niet genoeg voor bedanken maar doe toch een poging. Hartelijk bedankt voor jullie ondersteuning.
Voor ons liggen diverse uitdagingen. Lokaal de bouwplannen in het middengebied, nieuwe omgevingswet, behoud van de voorzieningen in de dorpen, maar ook de armoedebestrijding in Zuidplas. Het realiseren van  betaalbare woningen voor iedereen, aanpasbare woningen voor senioren die langer thuis willen of moeten wonen zijn er hier maar een paar van
Landelijk moeten we de strijd aangaan met schreeuwende populisten die met bangmakerij de kiezer voor hen proberen te winnen. Met een grote bek, loze beloftes en retoriek lijken ze de oplossing in handen te hebben. Niets is minder waar. Ze hebben geen enkele visie en walsen over de echte problemen heen. Aan ons de opdracht hier doorheen te prikken en de kiezer laten zien dat hier de oplossing niet ligt. Wat wij willen is een land waar iedereen mee kan doen, iedereen meetelt en iedereen recht heeft op geluk. Waar de sterke schouders de zwakkeren ondersteunen. Met elkaar, voor elkaar. Want onthoud, Socialisme is de eeuwige strijd om het kapitalistische systeem in toom te houden. 
Ik wens jullie allen een gezond, liefdevol maar vooral strijdbaar 2020

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier