h

SP Zuidplas stelt vragen over de veiligheid op het spoor

7 juni 2016

SP Zuidplas stelt vragen over de veiligheid op het spoor

Foto: André Muller

Al jaren houdt de SP in Zuidplas zich bezig met de veiligheid op en in de omgeving van het spoor. Nadat er eerder vragen werden gesteld over de staat van het station in Nieuwerkerk werd de SP gewezen op een reportage van de NOS omtrent het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Een reportage die ervoor zorgde dat de alarmbellen bij de SP afgingen, reden genoeg om het college om opheldering te vragen.

In de reportage van de NOS wordt aangegeven dat er een onderhoud is aan de Betuwelijn, dit onderhoud zorgt ervoor dat vele treinen een alternatieve route moeten nemen vanuit of naar de Rotterdamse haven.  “In de haven wordt, zoals bekend, veel met gevaarlijke stoffen gewerkt”, legt raadslid Bas Stalpers uit. “Voor deze stoffen moet nu dus een alternatieve route gevonden worden, en wij zijn bang dat dit nu over het spoor door Nieuwerkerk heen komt.”

In het verleden is het al vaker voorgekomen dat er treinen met gevaarlijke inhoud over het traject Rotterdam-Utrecht reden, nu gaat dit gelukkig in de meeste gevallen goed, maar als er iets mis gaat zal het ook goed mis gaan. “En er is een potentieel gevaarlijk punt in het spoor bij Nieuwerkerk”, geeft Stalpers aan.
Hiermee doelt hij op de wissel die in het spoor zit ter hoogte van het Comenius College aan het Fresiaveld. ”Deze wissel is aangelegd in de tijd dat er nog geen bebouwing stond in dit stuk Nieuwerkerk, echter is dit in de loop van de tijd veranderd en nu staat er zelfs een school naast.”
De betreffende wissel heeft in het verleden al eerder voor problemen gezorgd met een trein die hier uit de rails liep. “Dit was toen al heel vervelend omdat het om een passagierstrein ging, echter wat kan er wel niet gebeuren als dit een goederentrein vanuit de haven is?” Duidt Stalpers zijn problemen.

Door het stellen van deze vragen hoopt de SP duidelijk te krijgen of er inderdaad een toename is van het aantal transporten met gevaarlijke stoffen over het traject Rotterdam-Utrecht. En wat de gevolgen hiervan zijn voor de veiligheid. “Wij gaan er natuurlijk vanuit dat dit goed gemonitord wordt, maar willen dit graag bevestigd zien”, sluit Stalpers zijn verhaal af.

Reactie toevoegen

U bent hier