h

Adri Woudstra: ‘Politiek is niet alleen maar schreeuwen, er moet ook een idee achter zitten!’

19 maart 2014

Adri Woudstra: ‘Politiek is niet alleen maar schreeuwen, er moet ook een idee achter zitten!’

In de aanloop naar de verkiezingen willen we je graag kennis laten maken met onze kandidaten. In de komende weken zullen we hen via social media daarom verder gaan introduceren. Wat drijft de persoon achter het nummer op de lijst en wat zijn zijn/haar doelen?

Vandaag het laatste stuk, en dat gaat over de eerste vrouw op onze lijst, onze nummer 3: Adri Woudstra. De vrouw die zich de afgelopen jaren in de commissie vol overgaven op de zorg gestort heeft.

Binnen de afdeling van SP Zuidplas is Adri een van de leden met de langste geschiedenis bij de SP, ze werd namelijk al in de jaren 70 lid van de partij. Toen der tijd woonde ze nog in Arnhem en het waren daar toen roerige tijden. Tijden waarin veel van de politieke partijen zich terug trokken maar waar de SP juist naar voren stapte om iets aan de situatie te doen.

Tot die tijd was Adri nog niet actief bezig in de politiek, maar de interesse was er altijd al. Al van jongs af aan was er de wil om te weten hoe alle lijnen lopen binnen het bestuur. En vooral de vraag hoe Jan en Bep van de hoek hier invloed op konden hebben was een belangrijke. Het is dan ook niet gek dat Adri in deze roerige tijd in Arnhem zo geraakt werd door het optreden van de SP en besloot om lid te worden. Ze was tot eind jaren 70 erg actief, tot ze naar Nieuwerkerk verhuisde alwaar de SP nog niet gevestigd was. Na een aantal jaren politieke rust begon het gevoel toch weer te kriebelen toen er ook in Nieuwerkerk een afdeling opgericht werd en al snel was Adri ook hier een van de actieve krachten.

Vragend naar de grote politieke voorbeelden kijkt Adri eerst ver terug en noemt ze direct Karl Marx, een van de grondleggers van de socialisme en communisme. Een man die deze stromingen zo goed kon ondersteuenen met een filosofie dat mensen ook duidelijk wisten waar het om draaide. Hij liet zien dat politiek niet alleen maar schreeuwen is, maar dat er ook echt een idee achter moet zitten.

Iets recentere voorbeelden heeft Adri ook, onze eigen politieke kopstukken Jan Marijnissen en Remi Poppen inspireren haar. Ze brengen de filosofie van Marx in praktijk op een duidelijke en eerlijke manier, een manier van werken die ook Adri graag uit oefent.

Zoals aangegeven is Adri de afgelopen jaren actief geweest in de commissies van de gemeenteraad en zo was ze ons geweten op het gebied van de zorg. Een taak die ze vol overgave heeft uitgevoerd en waar ze ook best trots over kan zijn. Ze geeft dan ook aan dat de staat van de zorg nog niet zo slecht is in de gemeente Zuidplas. Maar ze waakt wel voor teveel positivisme, want het is nog lang niet optimaal geregeld. Er zijn nog steeds gezinnen die moeilijk of niet mee kunnen komen in de huidige samenleving en niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook voor deze mensen moeten we de zorg gaan leveren die ze nodig hebben.

De afgelopen jaren is er veel gezegd over de decentralisatie van de zorg en over de vele zorgtaken die naar de gemeente toe gaan komen. Adri geeft aan dat deze decentralisatie niet alleen slechte kanten heeft, want per gemeente kan nu gekeken gaan worden welke keuzes er voor dat gebied het beste zijn en wat er daar nodig is. Wel is ze bang dat er in vele gevallen een gebrek aan deskundigheid gaat ontstaan waardoor de zorg toch niet goed terecht komt. Dit is iets waar Adri zich hard voor gaat maken in de komende 4 jaar, want iedereen moet dezelfde kansen krijgen en de zorg moet met de juiste deskundigheid aangeboden worden.

Sowieso geeft Adri aan de komende 4 jaar de zorg als belangrijkste speerpunt te houden, ze vind het vooral belangrijk dat er eerlijke keuzes gemaakt worden maar dat het ook duidelijke keuzes zijn.  Als je A roept moet je ook aangeven welke gevolgen dat heeft voor B en C. Zo geeft de VVD aan dat de OZB niet omhoog mag, maar dan moeten ze ook aangeven wat voor invloeden dit heeft op andere onderwerpen die hierdoor gekort of beëindigd worden.

Op de vraag of het een groot voordeel is dat Adri eerst in de gemeentelijke commissies heeft gezeten zegt ze al snel volmondig ja. Ze geeft aan dat ze hierdoor heeft geleerd dat je in de politiek veelal tussen de regels door moet luisteren, want bijna niemand zegt direct wat hij denkt. Dit is bagage die ze goed kan gebruiken mocht ze in de raad terecht komen. En die kans is groot als we kijken naar de voorspelling van Adri, want ze gaat toch zeker uit van 5 zetels voor de SP.

Ook Adri kreeg het laatste woord aangeboden, maar afwijkend van de normale politicus was ze hier niet direct happig op, maar toch wil ze wel afsluiten voor ons. Het laatste woord is deze keer aan Adri Woudstra: ’Ga de 19e vooral allemaal stemmen en stem voor een socialere Zuidplas waarin duidelijke taal gesproken wordt. Stem 19maart 100% sociaal, stem SP!’ 

Reactie toevoegen

U bent hier