h

Afvalbeleid vraagt om grondig onderzoek

17 januari 2014

Afvalbeleid vraagt om grondig onderzoek

De afgelopen vier jaar is het  meest besproken onderwerp van mijn schriftelijke vragen wel het afvalbeleid. Het lijkt een onderwerp waarop de SP vooral de PvdA wethouder wil afzeiken, maar het is geen plat populisme en het had niet uitgemaakt van welke kleur de wethouder was; elke wethouder die van de invoering zo’n puinzooi maakt weet dat hij of zij zijn of haar billen gaat branden. Men moet er in Zuidplas nog aan wennen dat het tijdperk “oude jongens krentenbrood” over is.

Een verwijt dat ik kreeg was dat ik tegen DIFTAR (gedifferienteerde tarieven) zou zijn. Niets is minder waar, de SP is voorstander van het principe “de vervuiler betaalt” dus ook voor DIFTAR. Wat mij betreft mag er zelf op kilogrammen worden afgerekend in plaats van leging. Maar ik vrees dat alleen de SP dat ziet zitten dus pleit ik er voor om bijvoorbeeld op locaties met ouderen kleine zakmonden te installeren en slechts 50 cent te berekenen. Mijn inziens eerlijk en technisch gesproken hoef  je alleen de constante waarden en de vulmond aan te passen.

Maar terug naar de vele vragen en ook wel scheve antwoorden op dit dossier. Elke keer als ik de antwoorden las rezen er voor mij meer vragen. Maar er ging ook wel veel mis, varierend van verkeerde jaartallen op de afvalkalender tot aan lastenverhoging voor de mensen wegens te goed scheiden. Steeds maar weer was het dat men moest wennen,dat alles goed zou komen en steeds maar weer praat men zich er uit. Maar mijn klomp brak toen ik las dat de wethouder nog steeds denkt alles onder controle te hebben.

Begin 2014 is er inmiddels een jaar vertraging, worden er nog steeds blauwe zakken opgehaald, zijn er 40 containers opengebroken om zo gratis afval te storten, doen de oplaadzuilen het niet altijd, duurt het 24 uur voordat je saldo op de pas staat, kan je als je slim bent 3 zakken dumpen voor de prijs van 1, moeten verenigingen hun gemeentelijke subsidie deels besteden aan afvoer van vuil, vliegen de plastic zakken bij windkracht 4 om de oren, moest de raad via een motie regelen dat men in de buitengebieden ook een kleine kliko kon krijgen, wordt er een paarse krokodil opgetuigd om te bepalen welke containers je mag gebruiken,moest de raad ook al ingrijpen om dure bureaucratie te voorkomen om uitgifte van plastic zakken vast te leggen, moet je bij een volle container zelf achter je verloren gegane euro aan.... en zo kan ik nog doorgaan.

Ik zou me kapot schamen als wethouder bij zo’n waslijst, maar dat doet hij helaas niet.  Ook wilde Hazelebach het dossier niet overdragen en huurde hij ruim 2 jaar een dure externe consultant in. Het mocht niet baten en ik ben van mening dat er teveel klungelkosten bij de burgers terecht komen, onder het kleed van afvalkosten geschoven.

Daarom wil de SP een onafhankelijk onderzoek naar het afvalbeleid. Om te kijken hoeveel er echt aan faalkosten is gemaakt, waarom dit project in al die jaren vertraging en vol blunders bleef en wat de rol was van het college. Dit zal dan moeten dienen als leerproces voor de organisatie over hoe je projecten moet uitvoeren, hoe je projectrisico´s inschat en deze ook blijft volgen, hoe je voortgang rapporteert etc.

 

Het zal geen politieke gevolgen gaan krijgen denk ik want over een paar maanden zit het er op voor wethouder Hazelebach. Wel staat hij nog hoog op de lijst van GroenLinks/PvdA, maar zie hem niet terugkeren als wethouder. Laat het een wijze les worden dat als de raad zo vaak vragen stelt dat het proces niet loopt. Ga dan ingrijpen in plaats van steeds maar weer tijd besteden in ontwijkende antwoorden aan de SP. Want de vragen zijn bedoeld ter verbetering voor de burgers en niet als wethoudertje pesten. Laat dit ook voor het college een leerproces zijn, want een ezel stoot zich hopelijk niet tweemaal aan dezelfde kliko.

André Muller
SP Zuidplas

Reactie toevoegen

U bent hier