h

SP: Zoek alternatief voor PURschuim Ambonwijk

13 juni 2012

SP: Zoek alternatief voor PURschuim Ambonwijk

De SP in Zuidplas wil dat er een alternatief wordt gezocht voor de plannen om de kruipruimten in de ambonwijk te gaan isoleren met PUR. Uit onderzoek is gebleken dat er veel gevaarlijke gassen vrijkomen bij het aanbrengen van deze isolatie volgens de voorgestelde methode. De bewoners hebben, volgens een artikel in het AD, grote zorgen over hun gezondheid. De partij heeft vragen gesteld over dit onderwerp en vraagt de wethouder uit te kijken naar een alternatief.

Kortgeleden verscheen er een kritisch rapport van Grid Consulting over het zogenaamde In-Situ sprayen van de polyurethaanisolatie in de kruipruimte. Ook het televisieprogramma Nieuwsuur liet zien dat er mensen ziek werden van deze manier van isoleren. “Als deze methode zo omstreden is met gassen die vrijkomen waarvan mensen ziek kunnen worden moet je als goede huisbaas dit niet willen toepassen. Daarom hebben wij gevraagd aan de wethouder of er andere alternatieven voorhanden zijn” aldus André Muller

Al eerder werden ook door de Tweede Kamerfractie van de SP vragen over dit onderwerp gesteld. Met het In Situ wordt het isolatieschuim ter plaatste gemaakt door een chemisch reactie waarbij meerdere gassen vrijkomen. Hierbij kan het gevormde gas isocyanaat zorgen voor problemen met de luchtwegen. “Het rapport van Grid stelt dat het het beste is dat er 72 uur ventilatie is en er ook sprake is van ontruiming van de woning. De woningen in de ambonwijk zijn niet echt goed geventileerd dus kan er nog veel van het restproduct blijven hangen met alle gevolgen voor de bewoners. Ook is gebleken dat de isolatiewaarde van PUR veel lager is dan eerst werd aangenomen” legt raadslid Muller verder uit. De SP wil ook weten waar de bewoners moeten blijven als ze 72 uur uit de woning moeten en hoe de gemeente Zuidplas dit gaat oplossen.

U bent hier