h

Floriade? Niet op kosten van de gemeente!

21 november 2011

Floriade? Niet op kosten van de gemeente!

Op een of andere manier komt ook in Zuidplas steeds het Floriadespook terug. Nadat de organisatie eerst wel, toen een hele tijd niet en nu weer wel aanklopt bij Zuidplas wil ik wederom iedereen op het hart drukken om niet mee te doen. Mijn motivatie hiervoor is:

 • Niet één Floriade heeft ooit financieel wat opgeleverd voor gemeenten
 • Zuidplas ligt te ver van Boskoop om mee te kunnen profiteren
 • Verliezen
  De verliezen van de vorige Floriades zijn enorm. In 1992 (Zoetermeer) is er een verlies van 5 miljoen euro geleden en in 2002 (Haarlemmermeer) was er een verlies van 8 miljoen Euro. De huidige versie Limburg heeft ook al overheidssteun moeten vragen. Gelet op de financiele positie en de al onstane risico’s met de gronden die Zuidplas bezit, moet men hier simpelweg niet aan gaan beginnen.

  lokale impact
  Wat schieten we als Zuidplas er nu mee op qua toerisme, de grote pijler achter de Floriade? Helemaal niets! Misschien wat meer mensen die komen kijken naar de prachtige molens in de Tweemanspolder of die even een snelle foto bij het monument van de laagste plek van Nederland schieten, maar de rest van het toerisme trekt naast de Floriade naar het wereldbekende Gouda of het ook niet ver weg gelegen Amsterdam.

  Kortom, in deze moeilijke tijden moet je slim omgaan met geld en wat mij betreft doet de gemeente nu al niet mee aan een bidbook. Ik geef liever 22.000 euro uit aan echt noodzakelijke dingen in Zuidplas zoals de bibliotheek of de peuterspeelzalen, dan aan een Floriade 4 dorpen verderop.

  Ben ik dan tegen natuurpracht? Nee hoor, maar ik vind dat we ons geld beter moeten gebruiken dan aan dit risicovolle project wat niets oplevert voor Zuidplas. Als het bedrijfsleven het wil doen, roep ik prima, grote kans dat ik dan ga kijken, maar zonder gemeentesteun!

  Nu hoop ik dat het college hier net zo over denkt. Aan de hand van mijn vragen in de commissie BFB begreep ik dat het college hierover nog moet gaan beslissen. Ik wens ze alle wijsheid toe aan de hand van bovenstaande feiten!

  André Muller
  SP Zuidplas

  U bent hier