h

Wethouder Hazelenbach kiest voor plastic zero

15 juli 2011

Wethouder Hazelenbach kiest voor plastic zero

Plastic heroHoe moeilijk kan het zijn om een paar simpele vragen te beantwoorden over de uitgifte van plastic hero zakken? Voor wethouder Hazelenbach bleek het een moeilijke opgave en hij scoorde dan ook een mager viertje. De keren dat ik een vier gescored heb, had ik of me niet goed voorbereid, of het was gewoon te hoog gegrepen. Dat laatste lijkt me uitgesloten in het geval van onze wethouder, dus logischerwijs is het eerste aan de hand: gebrekkige voorbereiding. Het is natuurlijk makkelijk om hoog van de toren te blazen over misbruik van plastic hero zakken en even te laten zien hoe je daar korte metten mee maakt, want misbruik, al is het maar van een plastic zak van 5 eurocent, moet ten aller tijden worden tegengegaan!

Zo kwam het dat ik op de stort te horen kreeg: ´nee meneer, u moet bellen naar de gemeente of op internet een formuliertje invullen en dan worden ze aan huis bezorgd´ op mijn vraag om een rol plastic hero zakken. Nou vraagt de gemiddelde pizzaboer al een euro bezorgkosten bij bestellingen onder de 15 euro, dus u snapt dat mijn mond open viel van verbazing. Wat kost dat wel niet, een rol met een waarde van 50 eurocent laten bezorgen? En werpt dit niet een drempel op voor mensen die nu zo keurig scheiden? Ik besloot het de wethouder te vragen via de officiële weg.

De wethouder wist het zeker: deze mensen zullen keurig hun afval blijven scheiden. Waar hij die wijsheid vandaan had, kunt u hem beter zelf vragen. Misschien had hij, na het aanvragen van de zakken op de gemeentelijke site, ook eens even moeten doorklikken naar Zuidplas Actief. Even de lokale krant doorbladeren had zelfs al geholpen om te zien dat de mensen het belachelijk vinden en stoppen. Veel mensen zien de extra drempel als negatieve beloning voor hun afvalscheiding. Wat mij ook verbaasde is dat de wethouder uiteindelijk toch wel gaat kijken aan het einde van het jaar…

Dan de antwoorden op de door mij verzochte businesscase die de wethouder geeft. Daar werd ik toch wel een beetje verdrietig van. Er klopt maar weinig van zijn rekensommen, zowel op logistiek als op financieel gebied. Allereerst de uitgangspunten: er wordt uitgegaan van de gemiddelde 1,4 kg per zak zoals vastgesteld door Nedvang. Wederom heeft meneer Hazelenbach niet de moeite genomen om even de bronnen te checken, even googlen laat zien dat er landelijk grote twijfel bestaat over dit standaard gewicht. De SP heeft hierover zelfs vragen gesteld in de Tweede Kamer. Ook het VARA programma Radar heeft zich negatief uitgelaten over de overkoepelende organisatie Nedvang en diens interne controle beleid. De werkwijze komt er op neer dat het bedrijf enkel en alleen gecontroleerd wordt door zichzelf. Als het zo simpel was, zou de politie geen snelheidsboetes meer hoeven uitdelen, u en ik hebben tenslotte zelf gecontroleerd en we reden echt niet te hard. En juist die cijfers wil de wethouder als argument gebruiken?

Als je al er vanuit gaat dat deze aanname klopt, kun je je afvragen of de ophaal methodiek hetzelfde is. Want ik beken eerlijk dat als eens per twee weken de hero auto komt, ik wel eens een halve zak meegeef… mag vast niet van ome Arjan maar na twee weken wordt de lucht van een ´leeg´ bakje eiersalade helaas niet langer verbloemd door de lucht van een ´lege´ fles shampoo.

Maar wat nog gekker is, dat men aan deze cijfers ook precies kan berekenen hoeveel zakken er verdwijnen en dus misbruikt worden. Het sommetje van de wethouder:
• Er wordt 331 ton plastic ingezameld
• Er zijn 361200 zakken uitgedeeld
• Er zou, volgens de Nedvang cijfers, 1,4 kg per plastic hero zak moeten worden opgehaald
• Er zouden dus maar 331000 / 1,4 = 236429 zakken uitgedeeld moeten zijn
• Er zijn 361200 – 236429 = 124771 ´verdwenen´

Verdwenen?? Ik ben gelijk naar de keukenkast gestormd en heb 6 vermiste zakken kunnen lokaliseren. Stel nou dat de 21000 gezinnen allemaal gemiddeld 5 zakken in het keukenkastje hebben liggen, dan hebben we al 105000 zakken gevonden. Daarnaast zijn de zakken zo goed van kwaliteit, dat ik er ook al een keer een gescheurde zak in de plastic hero zak heb moeten stoppen. Ik ben, naar blijkt uit de fora discussies, niet de enige. Als de helft van alle gezinnen dat is overkomen, zijn er nog eens 10500 zakken terecht. Totaal heb ik dus met een logisch verstand al 115500 zakken gevonden! Dan missen we nog 9500 zakken, met een totale waarde van 475 euro.

De wethouder heeft voor deze 9500 zakken een database ingericht. Laten we voor het gemak even aannemen dat hij deze zelf en gratis op een regenachtige zondagmiddag in elkaar geknutseld heeft. De ambtenaar die de database moet vullen, dan wel de zakken moet bezorgen, kost gemiddeld 60 euro (32 euro salaris en 28 euro overhead) per uur, een euro per minuut. Elke 4 minuten die in het proces nodig zijn per aanvraag voor verwerking, opslag en rondbrengen per 1,7 rol (uitgaande van de 361200 zakken) per Zuidplasgezin. Laten we dit middelen op 1,5 zak per gezin want niet ieder gezin heeft een zak per maand…

• 21000 x 1,5 x 4 x 1 euro = 126000 euro per jaar.

Dat ambtenaren geld kosten staat gewoon in de kadernota en de jaarcijfers dus als Hazelenbach dit wil verstoppen, moeten de kosten ook uit de kadernota lijkt mij.

Mijn rekensommetje ziet er dan toch heel anders uit:

• Kosten voorkomen misbruik 126.000,00
• Kosten misbruik 475,00
• Kosten burgers 125.525,00

Kortom, de wethouder is zo boos over de 475 euro kosten voor het misbruik per jaar, dat hij 126.000,00 euro wil uitgeven om zijn gelijk te halen. Toen de SP mondelinge vragen stelde, waren er al twijfels en daarom kwamen de schriftelijke vragen. In het schriftelijke antwoord laat hij plots een ander cijferplaatje zien en maar hij lijkt wat cijfers te verbergen. Bijvoorbeeld een ambtenaar die plots per dag 10 keer extra moet stoppen om zakken te bezorgen, is daar tijd aan kwijt en dat moet links of rechtsom kosten geven. Uiteraard is niet alles te becijferen maar de geschatte 4 minuten voor administratie, telefoon aannemen c.q. mail lezen en het rondbrengen van mijn rolletje zakken, betekent 4 minuten minder om bijvoorbeeld afvalbakken te legen en betekent waarschijnlijk het niet legen van een afvalbak door de wijkinspecteur.

Wat moet ik aan met deze halfslachtige beantwoording van mijn vragen, met dit magere viertje? Mag ik stellen dat dit gelijk staat aan het niet juist of niet volledig informeren van de raad? Ik hoop dat de wethouder mijn bewering kan afweren met degelijk bewijs of dat hij de antwoorden terugtrekt.

Wanneer dit niet gebeurt, ben ik als raadslid onjuist geïnformeerd. Het zou toch jammer zijn om het pad dat daarop volgt, te moeten inslaan. Maar ik ga er vanuit dat een wethouder deze negatieve weg niet wil inslaan, zijn carriere niet wil laten struikelen over een groot ego en lange tenen. Of over wat plastic zakken.

Andre Muller
SP Zuidplas

U bent hier