h

GBZ en SP schouwen bedrijfsleegstand

29 mei 2011

GBZ en SP schouwen bedrijfsleegstand

In de Economische visie, waar de gemeenteraad deze week een beslissing over gaat nemen, wordt gesteld dat een van de negatieve kanten van de ontwikkeling het niet beschikbaar hebben van bedrijfspanden is. Zowel GBZ als de SP waren hier verbaasd over en zijn in de gemeente een schouw gaan houden. Deze schouw gaf aan dat er 40.000 m² nog beschikbaar is aan vrije ruimte. Vooral Moordrecht en Nieuwerkerk hebben te maken met een leegstand van bedrijfsgebouwen. Beiden partijen zijn van mening dat eerst dit verhuurd of verkocht moet worden alvorens dure projecten te starten voor nieuwe bedrijfsterreinen.
Veel leegstand in Moordrecht

“Het is een trieste aanblik als je over het Gouwe Park rijdt, overal bordjes te huur en te koop terwijl er zoveel kavels ook nog braak liggen. Een van de grootste panden, dat van Campo World, staat zichtbaar langere tijd leeg. Deze ondernemer heeft klaarblijkelijk haar activiteiten op Gouwe Park beëindigd” laat Paul van Drenth (GBZ) na de schouw weten. “Ook op de Hoogeveenen staan diverse panden leeg en op de ´s-Gravenweg is IJsselpoint opgeleverd en dit staat nog steeds voor de helft leeg terwijl het mooie ruimten voor bedrijven zijn” vult André Muller (SP) hem aan. Vooral de kernen Nieuwerkerk en Moordrecht hebben veel bedrijf- en kantoorruimte leeg staan blijkt uit het onderzoek van de partijen.

Aankomende dinsdag komt de Economische visie aan de orde in de gemeenteraad en hierin wordt vooral gepleit voor nieuwe bedrijfsterreinen. “Nieuwe terreinen aanleggen terwijl bestaande bedrijfsterreinen nog te maken hebben met genoeg aanbod is vragen om problemen. Dan gaan de bedrijven naar de nieuwe terreinen en verpauperen de oude terreinen met alle gevolgen die daar bij horen” volgens van Drenth. “Vooral de situtatie rond het Gouwepark baart ons zorgen. Heel veel bedrijven lijken daar nu te vertrekken en we vrezen dat, als deze trend zich doorzet, er uiteindelijk een financieel gat kan ontstaan voor de gemeente. In deze tijd van bezuinigingen dus eerst investeren in bestaand en zeker geen dure projecten voor nieuwe terreinen” aldus Muller.

Download rapport

U bent hier