h

Gaat de Zuidplas van Plastichero naar Plasticzero?!

31 mei 2011

Gaat de Zuidplas van Plastichero naar Plasticzero?!

Plastic heroAl sinds jaren word in de kernen van de Zuidplas afval gescheiden ingezameld, zo kan huisvuil, gft en plastic apart worden verzameld en word dit ook apart opgehaald. Een nobel doel wat zeker ook goed is voor het milieu! Echter het gescheiden verzamelen word nu door de gemeente wel steeds lastiger gemaakt voor de inwoners.In het ophaal beleid van het huisafval en GFT veranderd voorlopig nog niets, al heeft u vast wel gehoord dat er hier ook veranderingen aan komen in de manier van aanbieden. Dit afval kan in Moordrecht, Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud Verlaat nog in de mini containers en in Nieuwerkerk nog steeds in de zakken worden aangeboden.

Echter bij het plastic zijn wel veranderingen, niet in de manier van ophalen, maar wel in de manier waarop u aan de zakken kunt komen om het in te zamelen. Waar deze voorheen nog aan het begin van het jaar aan ieder huishouden werden toegestuurd en ze op te halen waren bij onder andere de Supermarkten, stapt de gemeente nu van deze verdelingsmanier af. De inwoners moeten vanaf heden de plastic zakken aanvragen bij de gemeente om ze vervolgens door een medewerker van gemeentewerken thuis te laten bezorgen.

De zakken van onze grote oranje plasticvriend, de Plastichero, die de gemeente nog altijd gratis verstrekt, werden volgens onderzoek namelijk verkeerd gebruikt. Van de 10 uitgereikte zakken zouden er gemiddeld slechts 2 voor plastic gebruikt worden en de rest word gebruikt voor andere doeleinde als waar de zak voor bedoeld is, iets wat voor de bestuurders echt niet door de beugel kan, en dus leggen ze de drempel om deze zakken in het bezit te krijgen maar meteen een stuk hoger. Ik vraag me ook af hoe ze dit onderzocht hebben.

Echter wat leert de tijd mij: de meeste mensen zijn toch wel een beetje lui en houden wel van een stukje gemak! Dus als ze de zakken niet meer zonder vragen aan huis krijgen?! Dan kan het plastic toch net zo goed weer bij het gewone huisafval, net als vroeger, dan hoeven ze ook niet helemaal het internet op om ze aan te vragen. Het klinkt misschien wat cynisch, maar de tijd leert dat het vaak wel zo gaat. Kijk in Nieuwerkerk alleen al naar het gescheiden ophalen van GFT in de daarvoor bedoelde zakken. Toen dit initiatief net nieuw was stonden er wekelijks vele zakken buiten, naar mate de tijd verstreek en mensen teveel moesten gaan denken over wat er in welke zak hoorde en de GFT zak toch wel erg begon te stinken, verdween de zak steeds verder, tot het diepte punt waar het nu is.

Zou het nu met het plastic hetzelfde gaan? Nu staan er om de week, als het plastic opgehaald word, steeds weer vele goedgevulde zakken. Maar wat als de zakken op zijn en je moeite moet gaan doen om nieuwe te krijgen? Is het dan niet veel makkelijker om het ‘maar weer gewoon’ bij het huisvuil te doen? Wat maken die paar plastic flessen nou uit? Niets toch? maar als de buurman ook zo denkt, en de overbuurman ook?!

Waarom kijkt de gemeente niet naar de 2 zakken die gemiddeld per huishouden wel goed gebruikt worden?! Ik heb altijd geleerd dat alle kleine beetjes helpen om het milieu beter te maken! En voor de bezuinigingen hoeven ze het ook niet te doen. Nu moet een medewerker van gemeentewerken de zakken langs gaan brengen, voor dat ene ritje kunnen vele mensen de zakken gratis halen bij de supermarkt! En al worden er dan een aantal verkeerd gebruikt, weegt dat nog niet op tegen de kosten van een ambtenaar die in zijn auto de hele gemeente door moet... Of reken ik nu verkeerd?!?

Lydia Reicher (voorzitter SP Zuidplas)

U bent hier