h

De zeven wereldwonderen in de Zuidplas

15 april 2011

De zeven wereldwonderen in de Zuidplas

De oude Grieken hadden al bewondering voor bijzondere dingen en hadden ooit een lijst opgesteld met wat zij zagen als wereldwonderen. Van de zeven is er tegenwoordig nog maar 1 te zien, de piramide. Wat wil het lot, een zweverige organisatie wil deze piramides mogelijk neerzetten in Zuidplas. Zeven, Zweven.. het is maar 1 letter verschil. Ik vind het namelijk maar een dromerig idee.Als we dan toch aan het dromen zijn, om van Zuidplas het museum te maken van klassieke wereldwonderen, dan ga ik er zelf wel invulling aangeven.

De kolos van Zuidplas is snel gekozen. We maken een groot beeld van Leontien van Moorsel, toch de inwoonster van Zuidplas met de meeste medailes en bovendien een mooi mens! Dat beeld zetten we neer bij de A20 op de grens met Capelle. Omdat Bentwoud nog lang op zich laat wachten, maken we bij de grens van Zuidplas met Rijnwoude de hangende tuinen van Moerkapelle, mooi groen en koppelen aan glastuinbouw met dakterrassen en recreatie.

De Pharos van Moordrecht kan simpel worden gemaakt in de oude waterttoren. Mooie lichten die schijnen over de Hollandsche IJssel met aan de andere kant bungy jumpen en klimmen tegen de toren op. Omdat we in 1953 aan de watersnood zijn ontsnapt maken we bij Groenendijk op Hitland een beeld van 9 meter hoog van de schipper die ons heeft gered. Volgens de overleveringen was het beeld volgens sommige zelfs 12 meter, dus dat valt wel op aan de IJssel

De tempel van Artemis maken we opnieuw in Oud Verlaat om het laatste beetje landelijk groen te eren wat er nu nog is , voordat we die kant van Zuidplas volgebouwd hebben met villa´s en een roeibaan. Die zweefpyramide wilde men al hebben langs de A12 bij Zevenhuizen dus daar hebben we ook een plek voor. Als zevende komt het Mausoleum nog om de hoek kijken. Dat zetten we bij de A20 neer bij Moordrecht, als uitbreiding voor de daargelegen Parenclub anders blijft het een dood zooitje..

Collega Van Drenth van GBZ vroeg op Twitter of we dan ookmaar ook de nieuwe Ark van Noach moesten laten komen, die nu nog in Dordrecht ligt. Dat was toch een twijfel geval maar als we Zuidplas dan toch zo verkwanselen kan die Ark er wel bij!

Maar wat is het volgende wat we in Zuidplas kunnen gaan verwachten? Een Formule 1 circuit? Disneyland Zuidplas? Als dit college echt vitale dorpen wil, zal het eerst eens moeten waken voor het feit dat straks de vitaliteit letterlijk weg is en de dorpen vergrijsd zijn. De jongeren trekken nu namelijk ongewild en masse weg omdat er geen betaalbare starterswoningen zijn.. Misschien komen de pyramides alsnog van pas, maar dan voor het doel de oude Egyptenaren ze voor hadden bedoeld.. Gelukkig ging de wekker en was ik weer wakker.

André Muller
SP Zuidplas

U bent hier