h

Plan Erfpacht Wulpendaal zinloos

30 maart 2009

Plan Erfpacht Wulpendaal zinloos

Het voorgestelde plan van wethouder Slagt is zinloos. Die conclusie trekt de SP uit de voorstellen om de koopwoningen goedkoper te maken door een kortdurende erfpacht welke na 10 jaar vervalt en de grond alsnog verkocht moet worden. Juist door "koop" door te drukken verliest een grote groep jongeren de kans om een betaalbare starterswoning te krijgen.

"De wethouder misbruikt erfpacht als uitgestelde betaling. Erfpacht werd in het begin van de 19e eeuw gebruikt om grondspeculatie tegen te gaan. Door de hoge grondprijs te blijven vragen aan bijvoorbeeld Vestia is Slagt zelf bezig om grondspeculatie uit te voeren. Het is dan ook een middel van de wethouder om er zeker van te zijn dat er koopwoningen komen, typisch iets van de VVD" reageert André Muller op de plannen. De SP is voorstander dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt om daar juist huurwoningen neer te zetten voor starters.

"In deze tijd krijgen steeds minder jongeren zonder vaste baan of met een jaarcontract geen hypotheek. Deze groep jongeren worden met deze plannen uitgesloten. Ook als de nieuwe plannen in de Zuidplas doorgaan zal het tekort niet worden opgelost dus Slagt moet nu een keer spierballen tonen en zorgen dat de jongeren niet het dorp uittrekken" aldus Muller.

De SP is van mening dat het einde van de erfpacht over 10 jaar alsnog de prijs op gaat drijven en daarmee na deze periode geen starterswoningen meer zullen zijn. Dat maakt het een korte termijn investering en daarom een zinloze actie.

U bent hier