h

SP Zuidplas vraagt zich af waar de stem van de burger is gebleven?

19 juni 2008

SP Zuidplas vraagt zich af waar de stem van de burger is gebleven?

Vorig jaar werd de knoop dan toch doorgehakt, de 3 Zuidplasgemeentes zouden samengevoegd worden tot een nieuwe, sterke, gemeente om ons zo beter te kunnen wapenen tegen de grote steden om ons heen. Er bleef echter nog 1 grote vraag over: Welke naam moet deze nieuwe gemeente krijgen?!

In de gemeenteraden werd hier al een tijdje over gesproken en kwamen er soms al wat ideeën naar buiten met voorstellen voor een nieuwe naam, echter een knoop was nog niet doorgehakt en duidelijk was dat dit nog wel even zou duren.

In maart zijn er een paar inwoners van de nieuwe gemeente geweest die graag hun idee en het idee van de rest van de inwoners kenbaar wou maken om zo tot een gemeentenaam te komen die door iedereen met trots gedragen zou kunnen worden. Ze lanceerde de website welkenaam.nl alwaar iedereen zijn idee kwijt kon of kon stemmen op een van de bestaande of eerder bedachte namen.

In de volgende maanden werd er hard nagedacht door de mensen en kwamen er zo’n 383 namen naar boven zoals Ringvaart, Togten, Zevenmoerkerken, Ringvaart en vele andere. Naast deze 383 verschillende namen kwamen er ook 1245 stemmen op deze verschillende gemeentenamen. Met toch wel een duidelijke top 2 voorkeur van de mensen: Zuidplas (met 231 stemmen) en Laagland ( met 192 stemmen).

De knoop werd door de commissie doorgehakt en ze kwamen met 3 namen op tafel: Zuidplasland, IJssel en Rotte en het reeds afgevallen Oosterschieland. 3 Namen die we in de top 10 voorkeur van de inwoners niet tegenkomen!

Wat is er gebeurd in de commissie dat ze aan de stem van de inwoners voorbij zijn gegaan? De SP steunt het burgerinitiatief van harte op alle vlakken, dus zeker ook als het gaat om de naam van de nieuwe gemeente, die toch door alle inwoners met trots moeten kunnen worden gedragen en genoemd. Maar nu zien we opeens dat de zittende partijen zo aan de stem van de burger voorbij gaan en toch hun eigen weg kiezen.

SP Zuidplas (zoals de naam voorlopig nog gewoon luid) vindt het van de gekke dat er zo aan de burgers voorbij word gegaan en roept de politieke partijen op om niet met de voorgestelde namen in te stemmen. “Het is toch gewoon vreemd dat er uit de burgers zelf een idee komt voor een naam waar iedereen achter kan staan en dat de politiek hier niets mee doet”, aldus bestuurslid Bas Stalpers. “ De inwoners laten duidelijk blijken dat ze betrokken zijn bij de nieuwe gemeente en graag mee willen denken, maar op deze manier zullen ze dat in de toekomst ook wel laten. Er word immers toch niets gedaan met de aangedragen ideeën!” Gaat Bas verder.

“ De gemeente Nieuwerkerk roept de laatste jaren de burger op tot het doen van een burgerinitiatief om zo de gemeente zo leefbaar mogelijk te maken en de invloed van de burgers te vergroten. Maar staan ze hier wel volledig achter of roepen ze dit alleen om de burgers het idee te geven dat ze wat te zeggen hebben?” Vult voorzitter André Muller aan.

Dat er een nieuwe gemeente komt is duidelijk en ook helemaal niet erg, dit hebben de inwoners zelf al aangegeven, maar laat deze inwoners dan ook meedenken over hoe de toekomst eruit komt te zien en dan nu beginnen met het kiezen van de naam.

U bent hier