h

Smaling : “Iedere vierkante meter heeft zijn eigen verhaal”

13 september 2015

Smaling : “Iedere vierkante meter heeft zijn eigen verhaal”

Foto: SP

Tweede Kamerlid Eric Smaling heeft zich verbaasd over de veelzijdigheid van het gebied in Zuidplas tijdens zijn werkbezoek aan de gemeente Zuidplas.  De route liep via het Abraham Kroesgemaal, Moordrecht, de polder in Zevenhuizen terug naar Nieuwerkerk. Discussie ging vooral over de bodem en woningbouw in de Zuidplaspolder, de woningbouwplannen en afval. Smaling werd begeleid door afdelingvoorzitter Roy Korbijn, fractievoorzitter Jan Baas en wethouder André Muller.

Foto: Rob Belterman
Bij het Abraham Kroesgemaal werd Smaling ontvangen door Hoogheemraad Dorenda Gerts. De groep kreeg een rondleiding door oud hoogheemraad Gerdien Tober in dit unieke gemaal dat zowel polder als boezemgemaal is. Jan Oostdam van het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard gaf uitgebreid uitleg over de problemen van waterbeheer in het restveengebied.

Smaling was erg geïnteresseerd in de suggestie dat dit gebied een goede kandidaat is om een nat groengebied kan worden ingezet ter compensatie van de tweede Maasvlakte. Dit in plaats van de goede landbouwgrond in Rhoon waar tegen veel verzet is.  In het restveengebied zal verder bodemdaling er de aankomende jaren toe leiden dat normale landbouw onmogelijk maken en boeren zullen over moeten stappen op bijvoorbeeld cranberries of olifantengras. 

Foto: Rob Belterman

Vervolgens kreeg Smaling ook een rondrit door de Zuidplaspolder langs bijzondere bedrijven of instellingen. “Iedere vierkante meter hier heeft zijn eigen verhaal, iets wat je niet verwacht als je dit gebied vanuit de trein zbijvoorbeeld” was de indruk van Smaling. Projectleider Arjen de Vries heeft Smaling de plannen uitgelegd. Omdat de plannen meerdere keren naar beneden zijn bijgesteld ging de discussie met Jan Baas ook over de grote risico´s die gemeenten lopen met gronden.

Met wethouder Muller had Smaling ook nog een discussie over het afvalvraagstuk waarbij beiden dezelfde mening hebben dat afval een nieuwe grondstof is. Zuidplas is een van de best afvalscheidende gemeenten in Midden Holland. Tot slot vroeg Muller aandacht voor de problematiek op de A20, waarbij er weer deze week aanrijdingen waren te betreuren bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

Foto: Rob Belterman

Reactie toevoegen

U bent hier