h

SP-jongeren Zuidplas voeren actie voor eerlijk loon

9 juni 2015

SP-jongeren Zuidplas voeren actie voor eerlijk loon

Foto: SP

ROOD, jong in de SP voert samen met Young & United (ondersteund door FNV) actie voor het invoeren van een fatsoenlijk salaris voor jongeren. Nederland is samen met Griekenland het enige land in de EU dat een (veel) lager loon hanteert voor jongeren en daar moet verandering in komen.

Jongeren van achttien tot 23 jaar ontvangen aanzienlijk minder salaris dan hun collega's die hetzelfde werk doen. En dat terwijl jongeren ook de verantwoordelijkheid hebben voor het betalen van de huur of de ziektekostenverzekering. Ze eisen dan ook dat het 'kinderloon' voor volwassen werk wordt afgeschaft en dat de salarissen voor gelijk werk gelijk worden getrokken.  Young & United wil het minimum jeugdloon afschaffen. Volgens de jongerenbeweging hebben mensen van 18 recht op hetzelfde salaris als iemand van 23 jaar of ouder. Dit omdat jongeren ook een bestaan moeten opbouwen. Werkgevers zijn tegen. Zij wijzen erop dat jongeren nog veel moeten leren als ze net beginnen met werken.

Foto: SP

ROOD woordvoerder Jamie Wijnhold : 'Op het moment dat je op je achttiende afgestudeerd bent moet je van een verminderd loon rondkomen. Dit geldt zeker bij MBO'ers die op hun 18e ook hun vervolgopleiding hebben afgerond. Voor andere studenten is er sprake van een hele hoge werkdruk door het combineren van een full-time studie, vrije tijd en werk.' De petitie kan ondersteund worden via de Facebookpagina van Young & United. Daar staat ook het laatste nieuws over de actie. Het minimumjeugdloon voor jongeren tot 23 jaar moet fors omhoog. Werkende jongeren van 18 jaar en ouder hebben recht op hetzelfde minimumloon als volwassenen. Dat is een van de doelen van een campagne die vakbond FNV, samen met andere vakbonden en politieke jongerenorganisaties. ROOD Zuidplas staat nog op zaterdag 13 juni in Nieuwerkerk bij de Reigerhof en 27 juni in Moordrecht bij de Smidse.

https://www.youtube.com/watch?v=Bu9uL9jB3e8

Reactie toevoegen

U bent hier