h

Jan Baas: ‘Ik zit in de politiek om iets te bereiken, niet om mezelf te verrijken!’

9 maart 2014

Jan Baas: ‘Ik zit in de politiek om iets te bereiken, niet om mezelf te verrijken!’

In de aanloop naar de verkiezingen willen we je graag 2kennis laten maken met onze kanditaten. In de komende weken zullen we hen via social media daarom verder gaan introduceren. Wat drijft de persoon achter het nummer op de lijst en wat zijn zijn/haar doelen? Vandaag is het de beurt aan de nummer 2 van de lijst, Jan Baas. Naast onze nummer 2 is Jan ook een van de campagneleiders, samen met Anne Verzijl, en fungeert hij als organisatiesecretaris als rechter hand van onze voorzitter.

Jan is al sinds jaren een trotse inwoner van Nieuwerkerk en woont samen met zijn Leni heerlijk in de Zuidplas. Van oorsprong is Jan een echte Rotterdammer, een Rotterdammer van Zuid zoals hij zegt. Daar is het ook dat zijn politieke interesse gewekt werd, thuis aan de keukentafel. Zijn vader was altijd al actief in de vakbond en nam Jan al op jonge leeftijd mee naar de stakingen in de Rotterdamse haven. Zo leerde Jan al vroeg dat je voor jezelf op moet komen en hoe het voelt om op de barricade te staan. Van huis uit gingen deze protesten en discussie aan tafel altijd met een linkse inslag en die nam hij dan ook makkelijk over. Het is voor Jan dan ook niet gek dat hij in 1994 lid werd van de SP.

De SP was en is de enige partij die altijd al op kwam voor de kansarme mensen, aldus Jan. De PvdA die dit voorheen ook trachtte was in de jaren 90 al aan het liberaliseren maar de SP bleef het linkse geluid vertolken. De SP was ook niet bang om de barricade op te klimmen, en daarin voelde hij zich wel thuis.

In de loop van de jaren werd Jan steeds actiever binnen de SP en vormde hij ook steeds meer zijn manier van politiek bedrijven, dit onder invloed van 2 belangrijke voorbeelden: Jan Marijnissen op het politieke vlak en Simon Wiesenthal op menselijk gebied. Jan omschrijft de’ ander kale Jan’ heel treffend als een erg charismatisch en motiverend man. Iemand die binnenkomt en je binnen een minuut kan overtuigen dat je het water in moet springen. Dat doe je dan ook voor hem. Als Jan Marijnissen in een ruimte komt, is hij er ook en weet hij de mensen positief op te zwepen.

Jan zijn andere voorbeeld ligt minder voor de hand in eerste instantie, maar voor Jan totaal niet. Hij herkent zich voor heel erg in de boeken van Wiesenthal, boeken waarin het niet om het verhaal van de schrijver gaat  maar om de slachtoffers. Een compleet sociale aanpak die hij ook in de politiek toepast. Want hij zit in de politiek om iets te bereiken, niet om zichzelf te verrijken.

Naast deze bekende kopstukken wil Jan ook de lokale helden niet onbelicht laten. De mensen zoals Anne Verzijl en Lydia Reicher, die zoveel werk voor de partij doen zonder iets terug te vragen. Mensen die volledig voor het ideaal gaan en niet eens een aai over de bol vragen, maar deze wel 100% verdienen.

De afgelopen jaren heeft Jan al kennis kunnen maken met het raadswerk, in het commissie werk wat hij deed op het gebied van Ruimtelijk Orderning.  Een commissie die hij zelf soms zo saai noemt dat het weer leuk wordt, maar vooral een commissie waarvan je om je heen ziet waarover je beslist. Het voordeel vindt hij dat deze zo breed is dat je alle kanten bijna ziet. Het gaat van bestemmingsplannen tot monumenten, van natuur- tot wegenonderhoud. Op deze manier kan hij zijn steentje bijdragen om de mooie gebieden mooi te houden. Nu, maar ook in de toekomst, want Jan hoopt van harte ooit zijn kleinkinderen groot te mogen zien worden in de mooie natuur die de gemeente Zuidplas te bieden heeft.

Dit laatste is iets waar hij soms toch een hard hoofd in heeft. Zo noemt hij direct het voorbeeld van de Brinkhorst in Moordrecht, waar tegen alle afspraken in hoogbouw gepland werd in een verder vlak terrein. Een manier om het uitzicht vanuit de polder, maar ook op de polder grondig te verpesten.

 Hij ziet in de huidige plannen voor de gemeente Zuidplas zeker goede ontwikkelingen voor de toekomst. Zo is Jan erg te spreken over de Jonge Venen bij Moerkapelle, een ontwikkelingsgebied waarin rekening gehouden wordt met de omgeving en waar ook rekening gehouden wordt met sociale woningbouw. Ook de komst van de brede school hier is positief. De ontwikkeling van deze wijk ziet hij als goed voor heel Moerkapelle. Winkels en andere voorzieningen krijgen een groter draagvlak en meer recht van bestaan en ook voor bedrijven word het weer aanlokkelijk.

In beide projecten ziet Jan ook grote leerpunten uit de afgelopen 4 jaar. Het zien hoe een project als de Brinkhorst van 0 af aan in de raad komt en zich zo verder ontwikkelt tot waar het nu is. Hier kan je veel van leren over de processen en mogelijkheden, maar vooral over hoe zo’n bestemmingsplan is opgesteld. Zo is dit een plan wat weer bij het college ligt, omdat het niet goed uitgewerkt was en dus opnieuw naar de tekentafel gaat.

Zoals gezegd staat Jan als nummer 2 op de lijst en zelf denkt hij dat de SP op 19 maart toch zeker 3 zetels moet kunnen halen, dit betekent dat hij  in de raad komt. Gevraagd naar zijn speerpunten voor die raadsperiode komt natuurlijk het stuk ruimtelijke ordening terug. Ook benadrukt hij de zorg. Jan heeft een verleden in de verpleging en is nog steeds erg betrokken bij de zorg. Hij wil er dan ook alles aan doen om te zorgen dat de zorg na de decentralisatie op de goede plek komt.

Jan praat graag, veel en vaak met verstand. De vraag of hij nog een afsluitende opmerking heeft is dan ook bijna onnodig. Het laatste woord is aan Jan Baas zelf: ‘ Ik wil iedereen oproepen om 19 maart te komen stemmen. Om er zo samen voor te zorgen dat de gemeente Zuidplas weer een sociale uitstraling krijgt. Dit kunnen we alleen voor en met elkaar doen, en vooral door iedereen te respecteren zoals hij of zij is. Stem 100% sociaal, stem SP!’ 

Reacties

Een mooi stukje van Jan het is erg duidelijk waar hij voor staat en dat is duidelijk : een sociaal leven met elkaar en voor elkaar.
Ga zo door Jan

Reactie toevoegen

U bent hier