h

SP kandidaten leren de in en outs van een interview

17 januari 2014

SP kandidaten leren de in en outs van een interview

Politiek en de pers, ze kunnen niet met en ze kunnen niet zonder elkaar. Maar hoe zorg je nou dat je goed beslagen de pers te woord kan staan als raadslid. Om uitglijders te voorkomen heeft de SP afdeling Zuidplas een scholing georganiseerd voor alle kandidaten op de lijst. Zo ging onder andere de gehele top van de lijst een interview aan met ervaren Zuidplas ‘persmuskiet’ Jaap Reijm.

Tijdens de scholingsavond op maandag 13 januarie besproken de SP kandidaten alle do’s en dont’s over het ingesprek treden met de pers. Wat doe je wel en wat doe je niet in een interview, wat zeg je wel en wat zeg je niet. En wat te doen als je een vraag krijgt waar je toch even niet helemaal uitkomt? Allemaal scenario’s die je tegen gaat komen.

Om de geleerde tips en tricks meteen in praktijk te brengen nam interviewer Jaap Reijm de groep in 2 stukken en bevroeg deze over lopende zaken zoals de brug over de ringvaart bij de Eendrachtspolder en het ontwerpbestemmingsplan van de Brinkhorst in Moordrecht. Wat vind je als SP’er en hoe breng je dit goed naar buiten. Met een aantal pittige en scherpe vragen wist Reijm het vuur goed aan de schenen te leggen.

Naast het stuk praten met de pers kon natuurlijk ook de moderne wereld niet ontweken worden. Twitter en Facebook, erg machtige mediums, maar ook erg gevaarlijk als je ze verkeerd gebruikt.  Zo bleek wel in de discussie die volgde.

“Het is goed een avond als deze te hebben, zo weet iedereen waar hij op moet letten en waar de gevaren in kunnen zitten” zo vertelt plaatselijk scholingsleider Bas Stalpers. “Met avonden zoals deze kunnen we lokaal onze kandidaten goed voorbereiden. Want of je nou nummer 1 of nummer 17 staat, iedereen kan een journalist tegen komen en dan is het ook voor jezelf erg fijn als je een beetje weet wat je kan verwachten.” De SP heeft dan ook altijd meerdere scholingen per jaar gepland om zo iedereen op alles voor te kunnen bereiden. Denk hierbij aan programma inhoud, deze perscontacten en hoe ga je voorbereid de straat op. Allemaal belangrijke thema’s voor een politicus.

Bas Stalpers

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier