h

Hersenspinsels

9 november 2018

Hersenspinsels

De SP Zuidplas heeft zijn bedenkingen over de voorgenomen bouw van meerdere biomassa centrales in Waddinxveen, vlak langs de grens met Zuidplas.

Om deze bedenkingen kracht bij te zetten heeft ze vragen gesteld aan het college over deze voornemens in Waddinxveen. Het college reageert lauw en terughoudend. Het lijkt erop dat ze niet als een zeurende buurman over willen komen. Het is een zaak van Waddinxveen en daar wil Zuidplas zich verder niet mee bemoeien. Nu heeft men de laatste jaren de mond vol over regionale samenwerking. Op allerlei gebieden werken gemeenten samen. Naar mijn idee niet omdat men wil, maar men moet. Hier zit een financiële reden achter. Met meerdere gemeenten iets aanbesteden is goedkoper omdat de opdracht ineens groter is. De door het rijk opgelegde bezuinigingen kunnen zo opgevangen worden. Neem jeugdzorg. Deze werd een paar jaar geleden de verantwoordelijkheid van de gemeente. De bij deze overheveling gemoeide financiële verplichting kwam ook bij de gemeenten te liggen. Alleen het budget hiervoor werd verlaagd. Door samenwerking met anderen kon men dit proberen op vangen. Ook op het gebied van bv veiligheid, handhaving en controle, gezondheid, werk en inkomen, sociaal domein, maatschappelijk domein, en grondbank werkt men samen. Niet omdat men elkaar zo aardig vindt, maar omdat het geld oplevert. Niets meer en niets minder. Vele uren vergaderen gaan dan ook verloren om de gemeentes op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Want men wil wel een vinger aan de pols houden. Een paar keer per jaar mogen de gemeenteraden er een ei over leggen. Dit wordt dan in de vorm van zienswijzen ingebracht en over gestemd. Het kan dus zo maar zijn dat een zienswijze weggestemd wordt en men zich moet schikken in de uitkomst. Een voormalig raadslid van de SP Zuidplas was al bang dat de gemeenteraad zou veranderen in een spek en bonen raad bij deze gemeenschappelijke regelingen.

Wat deze regionale samenwerking inhield werd pijnlijk duidelijk bij het overleg over de A12 corridor. Waar meerdere gemeenten hun plannen er door kregen kreeg Zuidplas nul op rekest. De provincie zag niets de de plannen van Zuidplas en de andere gemeenten, die hun plannen goedgekeurd zagen worden hielden stijf hun mond dicht. Zuidplas stond alleen en met lege handen. Dit terwijl hun plan al vergevorderd was en er behoorlijke investeringen waren gedaan. De andere gemeenten hadden geen baat bij de plannen van Zuidplas. Dit zou te koste kunnen gaan van hun plannen en dus geld kosten. Waar normaal de gezichten een kant op stonden, draaide men nu het hoofd weg. Zuidplas reageerde kwaad en ondertekende de overeenkomst niet. Nu staat de gemeente er alleen voor. Zo zie je maar, het om geld draait kiest elke gemeente toch voor eigen belang.

Nog even terug naar de geplande biomassa industrie. Hiervan is het de bedoeling dat het op een aan Zuidplas grenzend industrieterrein gaat komen. Het zal dus wel degelijk effect hebben op de leefomstandigheden in Zuidplas. Helaas sluit het college in Zuidplas hier de ogen voor. Waarschijnlijk met de gedachte, liever een goede buur dan een verre vriend.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier