h

Keutels slikken, soms moet het....

18 juli 2014

Keutels slikken, soms moet het....

Het politieke spel is een kwestie van geven en nemen. Soms moet je op belangrijke punten wat toegeven om andere, soms nog belangrijkere punten, binnen te kunnen halen. Dat is nu eenmaal hoe de concessie politiek werkt, dus op het moment dat je het college in stapt doe je dit met volle verstand en ook wetend dat je niet alle speerpunten zal kunnen binnenhalen.

Ook bij de SP waren wij ons hier ten zeerste bewust van toen we ja zeiden in de gesprekken met de formateur en daarbij de gesprekken met VVD en D`66. Samen met het bewust zijn van de concessies die we zouden moeten gaan maken zijn we ons ook altijd bewust gebleven dat we al deze keuzes moeten kunnen verantwoorden aan onze leden en kiezers. En gelukkig kunnen we zeggen dat alle keuzes die we hebben moeten maken uit te leggen zijn aan de achterban.

En dan ook echt alle keuzes, ondanks dat we daarvoor een punt hebben laten varen waar we 4 jaar lang voor gestreden hebben, wetende de veel besproken zondagsopening voor winkels. Onze leden stonden na stemming op onze Algemene ledenvergadering unaniem achter het coalitieakkoord zoals deze nu is.

Tijdens de behandeling van het college programma op 15 juli is onze fractievoorzitter Jan Baas hier ook duidelijk over geweest, maar de verwachte aanval/opmerkingen vanuit de oppositie kwamen ook. Een van de opmerkingen was dan ook: “Succes met het uitleggen aan uw achterban!”

Dit is iets waar wij niet bang voor zijn en wat we graag doen. Dit hebben we ook altijd gedaan op alle speerpunten, want al tijdens de onderhandelingen zijn de onderhandelaars een aantal keer terug gekomen bij de leden om te kijken of het draagvlak er nog was. Telkens was dit antwoord ja. En dat antwoord was niet alleen ja doordat de leden ook zien dat de inwoners die willen winkelen op zondag nu toch naar Rotterdam gaan, al werkte dit voortschrijdend inzicht zeer zeker wel mee. Nee, dit kwam ook omdat de leden zagen dat er op vele andere belangrijke punten wel een zeer positief resultaat was.

Zo waren de leden van de SP zeer blij te zien dat er zoveel aandacht is voor duurzaamheid, (kinder)armoede, dierenwelzijn en zorg. Ook staat er duidelijk in dat er moet worden gebouwd naar behoefte. Dus ook dat er rekening gehouden wordt met de kleinere portemonnee, de starters en de mensen met andere behoeftes. Dit is een kleine opsomming van de redenen waarom de SP leden achter dit coalitieakkoord konden staan en nog steeds staan, ondanks de punten die ingeleverd zijn.

Zoals een van onze onderhandelaars al zei: “Soms moet je een keutel slikken en dit zorgt even voor een vieze smaak in de mond. Maar een vieze smaak kan je wegspoelen.” Die vieze smaak zal door de oppositie vast nog een paar keer opgehaald worden, en dat mag. Want wij weten dat je door soms een vieze smaak in de mond te hebben, je de lekkere smaken steeds meer gaat waarderen. 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier