h
Verkiezingsprogramma 2014-2018

1. EEN ZORGZAAM ZUIDPLAS : AWBZ

Een beschaafd en sociaal land kenmerkt zich door de zorg die de bewoners krijgen. Die zorg moet voor iedereen beschikbaar en bereikbaar zijn. Op lokaal niveau wordt straks de gemeente  verantwoordelijk voor “fatsoenlijke en beschaafde zorg”.  Met de wet  WMO is de laatste jaren al veel de ver­ant­woor­delijkheid van de gemeente gewordenen en daar komt ook de Jeugdzorg en AWBZ bij. De gemeente wordt dus de spin in het web van vele zorgvragen. Deze rol komt met verantwoordelijkheden en helaas komt hij ook met minder geld. Wij betreuren het  dat de gemeentes voor keuzes staan, minder geld, meer taken. Juist nu is het belangrijk om goede zorg te geven. Met minder geld moeten er keuzes gemaakt worden, maar we moeten voorkomen dat zorg een “gunst” wordt. Om bovenstaande allemaal in goede banen te leiden, moet er weer “grip” komen op de uitvoering van de zorg. Er moeten weer voldoende handen aan het bed komen.

 

Daarom wil de SP :

  • Het geld moet gebruikt worden waar het voor bedoeld is, dus voor goede zorg, fatsoenlijk inkomen, een goede rechtspositie voor de thuiszorgmedewerkers en een goede opleiding voor deze medewerkers.
  • Een thuiszorgorganisatie op gemeentelijk niveau zonder commerciële inslag zou dit kunnen uitvoeren.
  • Naast de thuiszorgmedewerkers zijn mantelzorgers  onmisbaar. Deze mantelzorgers moeten goed ondersteund worden door “mantelzorgverzekering”, een steunpunt bij deg thuiszorg organisatie waar mensen terecht kunnen voor steun en hulp.
  • Lukt de zorg niet meer met de mantelzorg,dan hoeft de zorgvragende niet lang te wachten op andere zorg;men is immers al bekend bij de thuiszorgorganisatie. De SP wil dat de gemeente zo goed mogelijk deze zorg blijft bieden en ook goed een vangnet maakt als het mis dreigt te gaan
  • We moeten ervoor waken te complexe zorgvragen bij de mantelzorg te leggen.
  • Andersom moeten te “lichte” vragen niet bij de thuiszorg terecht komen. Een vrijwilligersorganisatie op wijkniveau kan deze vragen oplossen.
  • Mantelzorgers kunnen ook hier aanvullende taken hebben. Het verzorgingshuis staat midden in de samenleving,oude bekenden komen op bezoek maar ook basisscholen en peuterspeelzalen.
  • Oud betekent niet dat je opgeborgen moet worden in een andere stad maar dat je een onderdeel van je woonplek  blijft.
  • De gemeentelijke thuiszorg kan dan indiceren of er toch tijdelijke hulp nodig is en kan dat regelen. Alleen langdurige hulp bieden levert  dan schrijnende gevallen op van mensen die kort hulp nodig hebben.
  • Verpleeghuizen gaan van AWBZ naar zorgverzekeraars. De gemeente moet een proactief beleid voeren om te waken dat winstgevendheid van de zorgverzekeraar nooit komt voor goede zorg! 
  • Gemeente moet waken dat een aanvraag  geen bureaucratische rompslomp wordt! Geen eindeloos papieren invullen bij 10 instanties, dat is geldverspilling en tijdverspilling.

U bent hier